Do codziennego picia filiżanki kawy przyznaje się aż 73% Polaków. Jedni poszukują w niej pobudzenia na resztę dnia, a dla drugich ma być przyjemnością i dodatkiem do relaksu. We współczesnych czasach, gdy w sklepach jest ogromny wybór kaw, każdy pragnie pić tę najlepszą. Jednak musisz wiedzieć, że najlepszą kawą na świecie jest ta, która smakuje Ci najbardziej. Bez względu na markę i cenę. Co natomiast zrobić, gdy nie chcesz kupować kawy w ciemno? Musisz sobie uzmysłowić, co tak naprawdę lubisz, a my pomożemy nakierować Cię na tzw. najlepszą kawę.


Rodzaj kawy

Na finalny smak kawy w filiżance składa się mnóstwo elementów. Jednym z nich jest jej odmiana. Najbardziej popularne to arabica oraz robusta, które zna pewnie każdy. Arabica jest uważana za szlachetniejszą odmianę kawy. Cechuje się mniejszą goryczką oraz pełniejszym smakiem i aromatem niż robusta. Z kolei robusta jest intensywniejsza w smaku oraz dysponuje większą zawartością kofeiny. Producenci na opakowaniach swoich artykułów umieszczają skład, czyli gatunek ziaren oraz ich proporcje. Może być to np. 100% arabica, lub 60% arabica - 40% robusta. Kawy całkowicie składające się z ziaren arabiki będą odpowiednie dla osób ceniących łagodny smak i wyraźny aromat. Mieszanki z dużym dodatkiem robusty są przeznaczone przede wszystkim dla ludzi, którzy wolą zdecydowanie mocniejsze doznania smakowe i chcą się szybciej pobudzić.



Pochodzenie

Duży wpływ na smak kawy ma też miejsce jej pochodzenia. Zależy to przede wszystkim od warunków klimatycznych, jakie występują w danym regionie. Warto mieć pojęcie, że kawa rośnie w tzw. pasie kawowym, którego granice wyznacza zwrotnik raka oraz koziorożca. Produkcja kawy występuje w Ameryce Środkowej i Południowej, w Afryce Środkowej oraz Azji. 


• Kawy pochodzące z krajów amerykańskich charakteryzują się nutami orzechowo-czekoladowymi z umiarkowaną kwasowością. Kawy te perfekcyjnie komponują się z mlekiem. 

• Ziarna afrykańskie cechuje stanowczo większa kwasowość. W kawach pochodzących z Kenii lub Etiopii bardzo wyraźnie czuć posmak cytrusów. Ich niezwykły smak można wychwycić, pijąc je bez żadnych dodatków.

• Azjatyckie kawy głównie z Indii i Indonezji charakteryzuje silny, ziemisty posmak. W takich kawach ciężko dostrzec jakąkolwiek kwasowość.



Stopień palenia


Bardzo istotnym procesem w produkcji kawy jest wypalanie ziaren. To właśnie palarnie kawy nadają wyjątkowy charakter surowym ziarnom. Jest to ważny moment, który również wpływa na końcowy smak kawy. Im ziarna są dłużej palone, tym są ciemniejsze. Kawy jasno palone cechuje lekko brązowy kolor, duża zawartość kofeiny oraz owocowy posmak. Takie kawy mają zdecydowanie większy potencjał smakowy niż ziarna ciemno palone. Podczas długiego palenia kawa traci wiele swoich naturalnych właściwości, w tym dodatkowo obniża się poziom kofeiny. Kawy ciemno palone cechują się wyraźną goryczką i małą kwasowością. Metodę ciemnego palenia stosują przede wszystkim włoskie palarnie, których kawy są niemalże czarne i wyraziste w smaku.

Brak komentarzy:


Strona www.blogolady.pl korzysta z narzędzi analitycznych - zbieranie danych jest anonimowe.